ThePillowman je drama jednog pisca, njegova brata i dva policijska istražitelja. Njih četvorica okosnica su dramske radnje koja se vrtoglavim elipsama dotiče najvažnijih pitanja na relaciji moć i kreativnost ili pak prisila i sloboda. Budući da među njima ništa nije samo po sebi razumljivo, uz neočekivane i provokativne obrate, kazališna predstava dotiče i neka suštinska etičko-estetička pitanja! Zbog čega pisac piše? Zašto totalitarni poreci ne vole pisce? Zašto je kazališna scena sinegdoha stvarnoga svijeta, onoga koji nas dočekuje izvan kazališne dvorane?

Kroz istražni postupak koji se vodi protiv pisca Katuriana, bjelodanom postaje činjenica kako je čitav niz stravičnih zločina inspiriran, tj. odigran na temelju opisa iz njegovih priča. Pored pisca, optužen je i njegov invalidni brat Mihal. Iako je struktura dramskog teksta armirana radnjom policijske istrage, čitav niz različitih priča kao dokazni materijal u postupku ispričan je na sceni, što od strane samoga Katuriana, što od strane isljednika. Vrlo morbidna, skoro gotička atmosfera teksta čini da se on doživljava kao sadržaj najjezovitijih dječjih snova.

No nekad će se učiniti da je sve započelo velikom manipulacijom te da je manipulacija, kao skriveni društveni raisond’etre, bila u pozadini svega. Tako je kad se McDonagh bavi unutardruštvenim manipulacijama, no stvari počinju bivati nejasnije kada se s (unutar)društvenog pređe na opći, recimo, egzistencijalni plan. Tko je iza svega? Tko je Veliki Pričalac (svih) Priča?

 

Predstava za odrasle

Vlastita produkcija Gradskog kazališta Scena „Gorica“

 

Autor: MartinMcDonagh

Redateljica: Saša Broz

Glume: Dražen Šivak, Srđan Grahovac, AdemSmailhodžić i Goran Bogdan

 

Dramaturgija: Nedžad Ibrahimović

Glazba: Saša Lošić