„Draža mi je moja patnja, nego sve blago ovoga svijeta”, kaže majka u „Šumi Striborovoj”. Kako? Zašto? Priče Ivane Brlić Mažuranić, „hrvatskog Andersena”, ne prestaju izazivati glumce i redatelje da im daju nova tumačenje. Dubravka Crnojević-Carić dala je jedno svoje osjećajno i nostalgično viđenje. Posebno mjesto ima autentični bogato izvezena etno-nošnja, stara više od stotinu godina. Od nje priča i počinje. Prepustimo se očima i razumom, vratimo se u davna vremena, osjetimo duboku poruku o majci koja je voljela sina unatoč svim nedaćama.

Inače, predstava je kombinacija igranog teatra, pripovjedačkog teatra, lutkarskog teatra; lutke su izrađene od kukuruza, konopa, čarapa, šalova, rukavica, kestena.

U predstavi koristimo originalne nošnje kao i autohtone folklorne napjeve, što ih izvodi usamljeni ženski glas.

Bavimo se osobnim sjećanjima na dane djetinjstva ali i kolektivnom sjećanju na priče i bajke koje su usađene u naše duše: mlada glumica (djevojčica, mlada žena) – treba ući u novu životnu fazu, nije sigurna u svoju odluku; odlazi na tavan i otvara kutiju uspomena na baku – kako je otvori tako iz nje izađu uspomene na baku i priču koju je baka redovito pripovijedala (Šuma Striborova) dok su zajedno vješale rublje. Baka i unuka vješaju suknje i pričaju priču – počinju igrati razne uloge, koristeći kvačice, rukavice, šalove…Na koncu se razdvajaju, djevojčica ili mlada djevojka se vraća u realnost, zatvarajući kutiju. Obogaćena, ulazi u novu fazu svog života.


Predstava za djecu

Sezona: 2012./2013.

Koprodukcija Gradskog kazališta Scena „Gorica“, Max teatar i Teatar Thalassa iz Zagreba

prema priči Ivane Brlić Mažuranić
Režija i dramatizacija:
Dubravka Crnojević-Carić
Pomoćnica režije:
Marina Kostelac
Glume:
Marina Kostelac, Dubravka, Crnojević-Carić, VanesaPetrac

Kreacija lutaka i asistentura: Matina Tenžera
Izbor glazbe:
VanesaPetrac i Dubravka Crnojević-Carić
Kostimografija:
Agata Galeković, rođ. Novak

Autor fotografije i snimke: Željko Ljubek
Tehnička podrška:
Milan Naglić, Damir Sirotić, Goran Stanilović, Tomislav Kotrla
Oblikovateljsvjetla:
Milan Kovačević