Predstava “Murlin Murlo” rađena je prema istoimenom tekstu ruskog dramatičara Koljade koji je radnju smjestio na relaciji između provincijskog grada Šapilovska i Lenjingrada o kojem sanjaju Olga, Ina, Saša i Miha, naši antijunaci. Režiser Svrtan kao mjesto sudbine glavnih junaka odabrao je Šapilovinu, izmišljeno mjestu koje svi mi možemo prepoznati, dok je za mjesto snova kojem junaci teže izabrana Europa, točnije Beč. Četiri likova susreće se između industrijskog kombinata na izdisaju i duhovno-emotivne pustoši uznemirene trusnom situacijom svojih života.

Likovi sa svojim neostvarenim težnjama postaju metafora naših života jer smo svi skupa zapeli u Šapilovini, izgubljeni u vlastitim neostvarenim iluzijama, u svom duhovnom siromaštvu i neznanju gdje smo postali laka meta za manipulacije samozvanih vidovnjaka, i vračeva svih vrsta, ekonomskih, filozofskih i umjetničkih.

Sam naziv “Murlin Murlo” dolazi od nadimka djevojke koja naivno vjeruje u ljubav i snove, a koje u prijevodu znači “mačja nakaza”, te je ujedno i pogrdna parafraza Norme Jean Baker za koju je poznato kako je okončala. Metafora je to pukog sna o Velikom Svijetu koji bi nas treba prigrliti i izliječiti sve naše bolesti, riješiti naše probleme, a na kraju bolno spoznajemo kako je to još jedna naivna zabluda.

 

Predstava za odrasle

Vlastita produkcija Gradskog kazališta Scena „Gorica“

 

Autor:Nikolaj Koljada

Redatelj:Boris Svrtan

Glume:Filip Detelić, Ivana Buljan Legati, Ivan Ožegović i Mirela Videk