Ovo je predstava u kojoj jedan glumac igra paletu likova s promjenama koje se događaju vrlo brzo. Glazbeni svijet ove predstave je raznolik, uključuje elemente kabarea, arapskog hip-hopa, francuske šansone i bal musettea.

Radnja se odvija u propalom cirkusu nadomak grada. Njegov vlasnik, Alphonse, svojim je škrtarenjem otjerao sve životinje. Hini da mu ne nedostaju. Nesretan je jer je ostao sam, ali bez životinja cirkus ne može privući publiku. No Alphonse će ipak priznati da mu nedostaje njegov scenski partner miš Gigi koji je svoju sreću pošao potražiti u New York. Miš je inače vrstan glumac i plesač.

Nakon što je i Gigi shvatio da Amerika nije što je mislio da jest i da mu nedostaje mali cirkus u kojem je imao vjernu publiku, vraća se u domovinu. Ovo je i priča o snovima glumca o svjetlima Hollywooda koja u svijesti mogu postati zlokobna, naročito kad je želudac prazan a kuća daleko. Gigijev povratak i Alphonseovo iskustvo samovanja ponovo će spojiti scenske partnere, a oni će nam ispričati njihovu priču. Priča je to o djeci koja, misleći na zabavu i avanturu, love malog miša, ne misleći pritom na njegovo pravo na slobodu. Muke malog miša dosegnut će vrhunac kad ga dječaci pokušaju prodati. Kroz ovu priču tematizira se odnos djece prema životinjama i do koje se mjere s njima mogu zabavljati. Tu je i tema straha od nepoznatog budući da miša nitko ne voli i svi ga se boje unatoč njegovoj simpatičnosti. Ova priča propituje odbačenost individue, u ovom slučaju miša, kao posljedice straha od nepoznatog.

Mišobox je stoga predstava o toleranciji i prepoznavanju i prihvaćanju Drugoga sa svim njegovim različitostima. U ovom slučaju radi se o mišu, ali na nekom drugom nivou razumijevanja, to bi mogao biti svatko od nas, tko je u jednom, ili drugom trenutku života, bio odbačen.

 

Predstava za djecu

Vlastita produkcija Gradskog kazališta Scena „Gorica“

 

Redatelj: Darko Japelj

Tekst: Darko Japelj / Božidar Prosenjak

Glumac: Luka Peroš

 

Scenografija: Rene Gjurašin

Izrada lutke: Vesna Balabanić

Glazba: TV (Tin Ostreš i Vili Miličević)