Pjesma s elementima dramskih dijaloga ili prekrasan dramolet za djecu „Ježeva kućica“ je remek djelo Branka Ćopića. Nešto tako milo i čedno, jednostavno i opojno, postalo je dijelom naše tradicije. Podsjeća na klasike poput Medvjeda Pooha u anglosaksonskoj dječjoj književnosti. Ježurka Ježić je usamljenik s bodljama kao jamcem svoje neovisnosti. Postao je za generacije djece pravo malo šumsko božanstvo.

Tko se ne sjeća otmjene domaćice Lije koja je pozvala Ježurku na gozbu, a kad je odbio prenoćiti u njezinom domu, krenula je za njim da vidi u kakvoj to raskošnoj kući stanuje. Vuk, medvjed i divlja svinja pridružili su joj se u uhođenju Ježurke. Koristeći se utjecajem narodnog pjesništva, Ćopić je napisao ponosnu himnu. To je apoteza o kući kao vrhunskom utočištu, ali ne i pohvala svome koje negira drugo. Ovo je oda slobodi, kao u najboljim bajkama Braće Grimm djeca su potaknuta da postaju samostalna.

 

Predstava za djecu

Vlastita produkcija Gradskog kazališta Scena „Gorica“

 

Autor: Branko Ćopić

Redatelj: Robert Waltl

Glume: Ana Vilenica, Mladen Badovinac , Ivana Roščić, Martina Vrbos, Stipe Kostanić, Natalija Manojlović, Vladimir Atomic Smud, Domagoj Dittrich, Davor Ćiković, Martina Drezga i Nikola Zdelar

 

Dramaturgija: Ivica Buljan

Scenografija i kostimografija: Ana Savić Gecan

Oblikovatelj svjetla: Nikša Mrkonjić

Koreografija: Natalija Manojlović

Glazba: Damir Martinović Mrle