Poznajete li nekoga koga svi izbjegavaju, ne žele se družiti s njim i izmišljaju sve moguće isprike ne bi li što prije nestali iz njegove blizine? E, to je zato što je pravi, istinski davež koji uspješno iritira sve oko sebe. Davež je naporan, glasan, razdražljiv, neugodan, iritantan… On skače s teme na temu, ne da drugima da dođu do riječi, on izluđuje sve oko sebe, u ljudima izaziva gnjev, ljutnju, srdžbu, bijes, on svoju obitelj, prijatelje, poznanike ili potpune neznance dovodi do ruba!

Na poslu, u školi, na ulici, u ordinaciji… Daveža je sve više i više, pa ne čudi što postajemo emocionalno nestabilni, trknuti, munjeni, bedasti, opaljeni, pomaknuti, udareni, spremni za žutu kuću… Ipak, ne predajemo se tako lako, borimo se s ovom pošasti te se držimo one stare: „što te ne ubije, …obično te pošalje psihijatru“. Ali što se dogodi kada psihijatru treba psihijatar? Zatraži li i on stručnu pomoć? Tko mu u tom slučaju propisuje Xanax, Misar, Helex, Normabel, Apaurin, Praxiten…? Čini li to sam ili to za njega čini netko drugi? Poštuje li tijekom liječenja ugovor o povjerljivosti?

O svemu tome, i još mnogočemu, govori nova predstava Scene „Gorica“ naslova „Davež“, nastala pod redateljskom palicom Stojana Matavulja s glumačkom postavom – Iskra Jirsak, Marko Makovičić i Goran Malus. Puna duhovitih scena predstava nasmijava do suza. Radnja se odvija u psihijatrijskoj ordinaciji, gdje pacijent izludi psihijatricu koja i sama završava na liječenju. Za vrijeme liječenja, ona svoje slučajeve prepušta suprugu, također psihijatru. Upravo će njega do živčanog sloma dovesti isti onaj davež koji je izludio njegovu suprugu.

Tko je ovdje lud, saznajte na grupnoj terapiji…

 

Predstava za odrasle

Sezona: 2015./2016.

Vlastita produkcija Gradskog kazališta Scene Gorica

Tekst: Sam Bobrick
Režija: Stojan Matavulj
Glume: Iskra Jirsak, Goran Malus, Marko Makovičić

Prijevod: Ana Galac
Kostimografija:
 Katarina Radošević Galić
Scenografija: Marta Crnobrnja
Glazba: Ozren K. Glaser

Dizajn propagandnih materijala: Vladimir Resner
Autor fotografija: Berislav Tomičić
Snimka predstave: Željko Ljubek
Voditelj tehnike: Tomislav Kotrla
Oblikovatelj svjetla: Damir Sirotić
Oblikovatelj tona: Goran Stanilović
Garderobijerka: Marta Ivanjko

Trajanje: 70 min