Scena „Gorica“ jedino je mjesto kazališnih događanja i nezaobilazan dionik odgoja dramske publike na području Velike Gorice, grada koji broji preko 64 tisuće stanovnika. Također, s obzirom na brojna gostovanja diljem Hrvatske, edukativne programe, suradnje s drugim institucijama, otvorenost prema afirmaciji mladih glumaca i nizu osvojenih nagrada, Scena „Gorica“ u posljednje je tri godine postala vrlo važan dio hrvatske kazališne scene.

Način rada i ustrojstvo kazališta

Djelovanje Scene „Gorica“ kao gradskog kazališta započelo je 2008. godine, kada su ostvarene značajne profesionalne kazališne produkcije prepoznate od strane stručne javnosti i publike. Potaknuti snažnom potrebom građana za kulturnim sadržajima 2013. godine počinje proces produkcijsko-poslovnog restrukturiranja, a na mjesto umjetničke voditeljice Scene „Gorica“ dolazi Ines Bojanić, akademska glumica koja predlaže potpuno novu viziju kazališta, usmjerenu prema građenju i odgoju nove publike, ali i prema razvoju kazališta kao primjera izvrsnosti kazališta u najboljem smislu te riječi.

Scena „Gorica“ posluje po specifičnom poslovnom modelu, koji bi, zbog uspješnosti rada, svakako mogao poslužiti kao primjer dobre prakse u Republici Hrvatskoj i šire.

Scena „Gorica“ djeluje kao sastavni programski dio Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Kao gradsko kazalište najvećim dijelom financira se iz sredstava proračuna Grada Velike Gorice.

Pri odabiru produkcijskih strategija kojima se Scena „Gorica“ vodi, u fokusu su odgoj nove publike i postizanje izvrsnosti kroz posebne programe koji otvaraju vrata kazališta, posebice djeci i mladim umjetnicima.

Edukativni programi

Uz redovan program predstava kako za odrasle, tako i za djecu, Scena „Gorica“ nastoji razvijati edukativne kazališne programe stavljajući naglasak na važnost odgoja mlade publike te na promicanje pozitivnih vrijednosti života u suvremenom okruženju.

Također, važno je napomenuti kako su namjeru Scene „Gorica“ u ovom kontekstu prepoznale i druge institucije, a posebno se tu ističu Ministarstvo zdravlja te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Hvalevrijedna je i suradnja s Hrvatskom komorom dentalne medicine s kojom svake godine u mjesecu rujnu u sklopu „Mjeseca oralnog zdravlja“ Scena „Gorica“ prikazuje predstavu „Mali Hlapić i strašni Bub“ u područjima od posebne državne skrbi te u područjima Hrvatske gdje je po statistici alarmantno stanje s obzirom na dentalnu higijenu u djece.

Otvaranje prostora mladim umjetnicima

Umjetničko vodstvo Scene „Gorica“ prepoznalo je kod mladih umjetnika veliku potrebu za prostorom afirmacije i kreativnoga rada. Stoga je odlučeno da jedna od programskih smjernica bude upravo razvoj projekata u koje je moguće uključiti kako studente umjetničkih akademija, tako i apsolvente i netom diplomirane glumce, redatelje i dramaturge. Jedna je to od važnijih smjernica ovoga kazališta, koja će se i u budućem radu slijediti.