Predstava prati potragu AvijonkaFtičeka za njegovom odabranicom. Kroz putovanje glavnog junaka djeca jezično upoznaju različite krajeve Hrvatske iz kojih su Avijonkove djevojke. Tako je Kravica Slavica iz Turopolja, Ribica Zlatkica iz Slavonije, Mačka iz Dalmacije, Duh Dušica iz Istre, dok je Helikopterica Ljubica Zagorka. Ftiček kroz niz pogrešaka i promašaja ipak nalazi družicu koja mu odgovara.

Ovaj zabavni i pjevni kazališni komad ima i edukativni karakter. Njegov je cilj među ostalim kroz različita narječja i dijalekte te standardni jezik upoznati djecu s bogatstvom hrvatskog jezika i njegovom baštinom. Kroz radnju se predstavljaju i običaji karakteristični za razne krajeve Hrvatske. Tako se male gledatelje upoznaje s našom tradicijom, a sve s ciljem osvješćivanja važnosti njezina očuvanja i poticanja poimanja različitosti kao vrijednosti.

„Gotovo svaki čovjek, pa tako i zrakoplov Ftiček traga za ljubavi i ne želi biti stalno sam. Predstava poručuje kako ponekad nije dovoljno samo da ti se sviđa nečiji izgled i glas, već da su potrebne i neke druge stvari da bi se ostvario uspješan zajednički život, jer zrakoplov Ftiček ne „papa travu“ i ne pliva vodom, ali zato puni tank gorivom i leti zrakom.“, kaže redateljica Frana Marija Vranković, koja potpisuje i dramaturgiju predstave, a već je surađivala sa Scenom Gorica.

Glumci iz predstave Tena Pataky i Mirko Ilibašić izabrani su na audiciji Scene Gorica. Mladi Osječanin Mirko Ilibašić tv gledateljima je poznatiji kao Dado iz serije „Na granici“.

 

Za uzrast 3+

Sezona: 2019./2020.

Vlastita produkcija Gradskog kazališta Scena „Gorica“

Autor: Miljenko Muršić
Režija i dramaturgija: Frana Marija Vranković
Glume: Tena Pataky, Mirko Ilibašić

Scenografija: Marta Crnobrnja
Izrada scenografije i lutaka: Tomislav Barberić i Marta Crnobrnja

Autorica glazbe: Snježana Špehar
Aranžmani glazbe: Damir Šimunović
Oblikovatelj svjetla: Damir Sirotić
Autorica ilustracije: Marinela Žinić Ačkar

Umjetnička voditeljica: Mia Krajcar
Voditelj tehnike: Tomislav Kotrla
Voditelj svjetla: Damir Sirotić, Milan Naglić
Voditelj tona: Tomislav Kotrla

Frizure:  Ana Kuštre („Do šminke i frizure za pol vure“)
Šminka: Vinko Tomišnjak („Do šminke i frizure za pol vure“)
Garderoba: Branka Krkanić
Autorica fotografije: Ines Novković
Autor snimke:Marko  Šimić
Prodaja: Kristina Rašeta

Trajanje: 35 min